Vlastivědný časopis obyvatel horní Odry
Vydává Společnost přátel Poodří ve spolupráci se Základní organizací Českého svazu ochránců přírody v Odrách a Jeseníku nad Odrou, Správou chráněné krajinné oblasti Poodří a Svazkem obcí Region Poodří.

Aktuality

16.12.2013

Milí lidé kolem POODŘÍ,

přiblížil se konec roku – bilancuje se, vzpomíná, plánuje a v souvislosti s tímto přemítáním nabízíme fotografii.

Bylo to 19. července 2013, kdy astronomové namířili objektivy sondy Cassini, která zkoumá Saturn, domů, k naší planetě.

Ty dva body v temnotách vesmíru jsou Země a Měsíc 1,44 miliardy kilometrů daleko. Podívejte se.



2.12.2013

Malé (před)vánoční zamyšlení

Vážení čtenáři, přijměte prosím v adventním čase krátké zamyšlení do pana Štěpána Neuwirtha.


MALÉ (PŘED)VÁNOČNÍ ZAMYŠLENÍ


Vánoce – čas dárků, čas spočinutí, čas klidu a míru v rodinách, ale – a to především – čas dětí. A pro mne, stejně jako i pro mnoho dalších, čas zamyšlení.

Kdysi dávno mi jeden přítel daroval originální připomenutí smyslu života. Lidový umělec z Jesenicka vyryl do kusu dřeva hlavu starce. Dodnes visí v mém loveckém pokoji a kdykoli spočinu pohledem na obrazu vytvořeném se zaujetím a velkou mírou vkusu, vybaví se mi vzpomínka na toho, kdo byl řezbáři modelem: stařičký poustevník, který až do svých devadesáti let žil v hájence na Sviním potoku v Jeseníkách. Stačila mu jediná jizba, stůl, dvě židle, kamna a skříň plná knih. Tento muž, o němž se ani ve velmi pokročilém věku nedalo hovořit jako o starci, se živil sběrem léčivých bylin.

Mám dalšího přítele, který dokáže opravit cokoli a kdykoli. Dalšího, jenž mě obmyslil vyřezávanými hodinami, které pocházejí ještě z doby Franze Josefa. I ty někdo vyrobil, vyřezal skulpturu hlavy loveckého psa, brokovnice a dokonale propracovaných listů dubu se žaludy. Po starém poustevníkovi mi kromě dřevorytu zůstala ještě jedna z jeho moudrostí, kterými mě obdaroval: „Mladej,“ pravil mi jednou u hrnku s čajem z těch jeho bylinek. „Kdo v životě spěchá, a za něčím se honí víc než je zdrávo, doběhne na konec rychleji než by si přál…“

Mám ještě spoustu jiných dárků od blízkých přátel a sám jsem toho daroval rovněž hodně. Dárky se mají totiž dávat tehdy, když jsou si lidé blízcí, když chceme někomu udělat radost, dát obdarovanému najevo, že nám na něm záleží. Vánoce jsou tedy vzácnou příležitostí, jak obdarovaným vyjevit sílu pouta, které vás s ním váže. A to by mělo platit zejména u dětí, u mladé generace.

Kdysi dávno jsem se vydal po stopách muže, kterého si nesmírně vážím. Prošel jsem místa, kde rybařil: lovil hlavatky na Váhu, obdivoval pstruží a hlavatkové sádky u Žiliny, připíjel si s rybáři a vnášel do jejich života pohodu, prostou nádheru každodenního prožitku. Při jedné příležitosti pravil: „Už vím, že chuť do života a radost z bytí může člověk načerpat snáz z počínání přírody než z počínání lidí…“ Ten muž se jmenoval Jan Werich.

Žijeme v prapodivné době, ale o tom se zmiňuji jen proto, abych zdůraznil, jak je důležité nacházet oporu v rodině, v dětech a vnucích. Dokáže-li každý z nás obdarovat své okolí silou svého citu, chcete-li člověčí lásky, pak vytvoří prostředí a podmínky pro zdravý vývoj mladého člověka. Tušíme vůbec, jakou cenu má tento nehmotný dar? Jaká se v něm skrývá síla? Čemu dobrému může pomoci? Jaké počiny může nastartovat? Ze zdravého rodinného prostředí tak mohou vyrůst zruční řemeslníci, talentovaní inženýři, skvělí lékaři, nadaní umělci, obětaví učitelé a – snad – jednou – moudří, osvícení státníci…

Až budete vstřebávat radost těch nejmenších z vánočních dárků, přejte jim, aby se každému z nich naplnila první část myšlenky člověka, který se do dějin zapsal jako Oscar Wilde: „Žít, to je nejvzácnější věc na světě, protože většina lidí jenom existuje…“

Hezké Vánoce roku 2013 přeje všem


                                                                                                                       Štěpán Neuwirth



12.11.2013

Letec František Veverka

František Veverka (1919–1982), příslušník letectva a válečný hrdina z Polanky nad Odrou je další osobností z Poodří, kterou představuje TV Polar v pořadu Kdo byl kdo.



6.11.2013

A proč ne

Přijměte pozvání do Oder na jediný festival ochotnických divadelních souborů v Poodří. Viz plakát.




14.10.2013

Václav Stuchlý, muzikant a pedagog z Košatky

Václav Stuchlý, muzikant a pedagog z Košatky, je další medailonek, který můžete zhlédnout na webových stránkách TV Polar.



8.10.2013

Opomíjené klenoty aneb drobné sakrální stavby v Poodří

Kniha Bořivoje Teichmanna o křížích, kapličkách, božích mukách a dalších "opomíjených klenotech", která vyšla v r. 2004 je ke stažení zde.

Od doby jejího vydání byla zjištěna některá nová fakta, i tak je to jejich nejúplnější přehled ve vybraných obcích Poodří.



30.9.2013

Blahutovická živá voda

Přijeďte v neděli 6. října 2013 do Blahutovic strávit příjemné a inspirativní odpoledne. Členové občanského sdružení Bayerův odkaz Vás zvou do tamějšího Komunitního centra.




11.9.2013

Na Dvořisko před stoletím

V posledních Vlastivědných listech, které jsou přílohou Oderského zpravodaje, vyšel zajímavý článek zachycující letitou procházku oderských obyvatel na Dvořisko. Text tak doplňuje příspěvek o Dvořisku z POODŘÍ č. 4/2012. Vlastivědné listy najdete v sekci Ke stažení.



4.9.2013

Nedělní pouť ve Spálově

Římskokatolická farnost Spálov zve v neděli 8. září na pouť k Panně Marii ve Skále u příležitosti svátku Narození Panny Marie. Mše svatá začíná v 10 hodin a hlavním celebrantem bude salesián P. František Blaha. Pouť bude zakončena adorací a svátostným požehnáním.



20.8.2013

Osobnosti z Poodří v televizi Polar

Medailonky hned několika osobností, které se narodily nebo působily v Poodří, můžete zhlédnout na internetových stránkách regionální televize Polar – Maximilian Pracný, učitel, vlastenec, kronikář a výrazná osobnost z Pustějova, Oldřich Bartoš, učitel, vlastenec a emigrant ze Studénky, David Nitschmann, první biskup obnovené jednoty bratrské ze Suchdolu nad Odrou, Lev Skrbenský z Hříště, arcibiskup a kardinál, významný rodák z Hukovic.



7.8.2013

Vyšla další dvě čísla

Pozdě, ale přece vyšla čísla 3 a 4/2012. Součástí čtvrtého čísla je DVD , které obsahuje všechna čísla od r. 1997 do r. 2012. DVD je možno objednat samostatně za 60 Kč (včetně poštovného a balného). Objednávky na emailu: radim.jarosek@volny.cz



31.7.2013

Koncert v evangelickém kostele v Suchdole nad Odrou

V sobotu 3. srpna 2013 se uskuteční v evangelickém kostele v Suchdole nad Odrou koncert hudebního tria Makabara.




24.7.2013

Pouť ve Staré Vodě

Stará Voda - Římskokatolická farnost Moravský Beroun zve všechny zájemce na tradiční pouť do Staré Vody. Uskuteční se ve dnech 27.–28. července 2013, kdy se na poutním místě budou slavit dvě mše svaté a poutníci se také vydají v procesí ke Královské studánce.

Více najdete na: http://www.doo.cz/59-zpravy/posledni-zpravy/1432-svatoanenska-pout-ve-stare-vode-u-libave.html



17.7.2013

10.7.2013

Znáte rukevník východní?

V nejbližších číslech POODŘÍ vyjde příspěvek o rukevníku východním. Uvedený text (pdf) a fotografie prosím berte jako ochutnávku.


   

   

27.6.2013

Nové číslo vlastivědného zpravodaje Oderské vrchy

Poslední číslo časopisu 1–2/2013 přináší tyto články: Únor 1948 ve Spálově a s tím související okolnosti (Jarmila Mazačová), Záchrana Balerova větrného mlýna ve Spálově 2007–2012 (Jan Doubek), Škola, škola a zase škola (Otakar Humplík), Katecheté působící na ZŠ Partutovice v letech 1933–2013 (Marcela Brázdová), Počasí v oblasti Oderských vrchů v roce 2012 (Josef Vlček), Kronika národní školy v Luboměři (Jan Kubica), Rodopisná kronika, Záznamy, Také jste už viděli poklad z nejcennějších? (Jaroslava Šustková).




14.5.2013

OBNOVA STARÉ VODY

V pátek večer 17. 5. se opět sejdou skauti na Staré Vodě u Libavé, aby pokračovali ve své akci „Obnova Staré Vody", která trvá již 19 let. Toto poutní místo, které bylo zdevastované v době totality, se po částech probouzí z trosek. Postupně se podařilo dobrovolníkům vymanit areál z pralesa divokého porostu křoví a stromů. V roce 2007 byla rekonstruována kaple nad Královskou studánkou, byly vyčištěny trosky bývalého kláštera. Podařilo se obnovit rybník a zničený hřbitov. V loňském roce byla opravena z prostředků Armády ČR zeď bývalých ambitu kolem kostela.

O tomto víkendu se skauti chystají na vyčištění hřbitova po zimě, posečení trávy v areálu, zasypání výtluků na přístupové cestě, vysekání porostů křovin v areálu a na další práce. Na pomoc jim přijedou také skauti z Kanady, kteří zde s námi pracovali již několikrát a přihlásili se také skauti-harceři z Polska. Ti jezdí pomáhat pravidelně od roku 2001 z Glubczyc a Opolského vojvodství. Pravděpodobně se objeví také několik německých rodáků, kteří nyní žijí v Německu.

Hlavní pracovní den je sobota a nedělní dopoledne. Skauti nocují ve svých stanech a při soumraku v sobotu večer děláme světelný průvod od kostela ke Královské studánce. Rozsvícené svíčky potom necháváme na starých základech bývalých domů zničené vesnice, aby symbolicky obec na jeden večer ožila. Následuje zpěv a koncertování u táboráku - kanadské dudy, české a polské kytary nebo bubínky.

Podzimní akce „Obnova Staré Vody" se uskuteční první víkend v říjnu.


Za skauty z Velkého Týnce - Jan Pečínka (731 059 298)



3.5.2013

Výstava Silesia Picta v Odrách

V příloze najdete pozvánku na vernisáž a výstavu Silesia Picta (Veduty slezských měst a staré mapy Slezska z fondů Vědecké knihovny v Olomouci a Vojvodské veřejné knihovny v Opolí) v Muzeu Oderska.

Vernisáž výstavy proběhne v pondělí 6. května 2013 v 17.00 hodin. Výstava potrvá do 29. června 2013.




24.4.2013

Nejbližší akce v Poodří

V sobotu 27. dubna proběhne v Proskovicích v restauraci U Psoty od 14 hod. Festivalové odpoledne, které je součástí 10. ročníku Festivalu Poodří Františka Lýska. Festival začíná již v pátek 26. dubna v 9.30 hod. na ZŠ v Proskovicích.

V sobotu 27. dubna se koná cyklistická akce Bílý kámen ve Vojenském újezdu Libavá.

Do 30. dubna trvá v Městské galerii v Odrách (na náměstí vedle městského informačního centra) výstava dřevěných soch řezbáře Petra Kučerky z Oder.

Do 30. dubna trvá v Městském muzeu v Odrách výstava "Mapy zapomenutých míst – Odry na stavebních plánech 1867–1918".



15.4.2013

Kompletní ročníky 2003 až 2010

V sekci Starší čísla najdete nově plné verze všech čísel časopisu r. 2003 až 2010 ve formátu PDF.



2.4.2013

18.3.2013

Velikonoční výstava v klášteře v Blahutovicích

Občanské sdružení Bayerův odkaz připravilo na neděli 24. 3. a pondělí 25. 3. velikonoční výstavu s doprovodným programem.




12.3.2013

Bibliografie Poodří – neživá příroda

Bibliografie Poodří se rozšířila o další téma – geologii a geomorfologii. Najdete ji v sekci Ke stažení..



28.2.2013

Knihy o Hraběticích a Polouvsí

V roce 2012 vyšly další dvě publikace věnované místním částem Jeseníku nad Odrou – Hraběticím a Polouvsí.

Kniha o Hraběticích Zdeňka Orlity s názvem „Byla jednou jedna vesnice, Grafendorf 1776–1946 i „Polouvsí, od první písemné zmínky po současnost“ Tomáše Baletky, Karla Chobota a kolektivu jsou cenným příspěvkem k poznání historie obcí v Poodří.

K zakoupení jsou za 200 Kč na Obecním úřadě v Jeseníku nad Odrou.


           

7.2.2013

Za slavnými rodáky města Oder

V únorovém Oderském zpravodaji vyšel další díl Vlastivědných listů, tentokrát věnovaný významným rodákům z 19. století. Příspěvek připravil Historicko-vlastivědný spolek Odry ve spolupráci s Odborem kultury a školství MěÚ Odry a Muzejním spolkem Rolleder. Najdete ho v sekci Ke stažení.



31.1.2013

J. G. Mendel v Českém rozhlase

"Můj čas přijde" je název 918. schůzky Toulek českou minulostí, která je věnována J. G. Mendelovi. Pořad byl vysílán v neděli 27. 1., v repríze pak ve čtvrtek 31. 1. 2013 v 18.05 hod. v Českém rozhlase Dvojka (bývalá Praha).

http://www.rozhlas.cz/toulky/portal/



14.1.2013

Mapy zapomenutých míst

V Muzeu Oderska v Odrách proběhne 17. ledna 2013 vernisáž výstavy s názvem Mapy zapomenutých míst (Odry na stavebních plánech 1867–1918). Výstava potrvá do 30. dubna 2013.




2.1.2013

Oderské vrchy 3–4/2012

Vyšlo další dvoučíslo vlastivědného zpravodaje. Obsah celého ročníku 2012 najdete níže.